Dečija stomatologija

Decu je od malih nogu neophodno učiti da vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih zuba. Redovnim odlaskom kod stomatologa razbiće strah i predrasude, a karijes će biti zaustavljen u početnoj fazi napredovanja.

Dečija stomatologija ima zadatak prevencije i lečenja bolesti usne duplje i zuba. Vrlo je važno steći jedan prijateljski odnos sa detetom i biti dobar pedagog kako bi se steklo poverenje mališana koji će se sledeći put vratiti u ordinaciju sa mnogo boljim raspoloženjem.

KARIJES MLEČNIH ZUBA

Gleđ mlečnih zuba je tanja od gleđi stalih zuba i zbog toga dolazi do mnogo bržeg napredovanja karijesa kod dece. Kako bi intervencija protekla što manje bolno i kako ne bi nastale komplikacije, karijes je potrebno zaustaviti što pre. Redovne kontrole će poštedeti dete neprijatnosti, a roditeljima umnogome olakšati proces ubeđivanja deteta za posetu stomatologu.

CIRKULARNI KARIJES

Naziva se i Sindrom dečije flašice i najčešće se javlja kod beba i male dece. Uspavljivanjem uz flašicu koja sadrži tečnost bogatu šećerima razvija se cirkularni karijes koji je pretežno lokalizovan na gornjim prednjim zubima. Vizuelno se uočava u vidu tamnih, crnih mrlja.

Terapijski proces je kompleksan i obuhvata najpre menjanje navika u ishrani deteta, redovno i pravilno četkanje zuba, kao i tromesečne kontrole kod stomatologa.

Kariozni i prerano izvađeni mlečni zubi mogu dovesti do niza problema poput poremećaja žvakanja, fonacije, kao i ortodontskih anomalija…

ZALIVANJE FISURA

Predstavlja postupak kojim se sprečava nastanak karijesa na tek izniklim bočnim zubima. Udubljenja i brazdice na bočnim zubima su često duboke i vlakna četkice ne uspevaju u potpunosti da dopru do njih. Posledica toga je nastanak karijesa u tim predelima, te je potrebno preventivno reagovati postavljanjem tečnog zalivača. Intervencija je potpuno bezbolna i ne zahteva aplikaciju anestezije.