Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi zbrinjavanjem tvrdih i mekih oboljenja usne duplje. Nizom zahvata tretiraju se oboljenja, povrede i defekti u oralnom predelu.

Vađenje umnjaka

Umnjaci, odnosni treci molari, su zubi koji niču između 18. i 25. godine zivota. Potreba za hirurskim vađenjem nastaje u slučaju nemogućnosti umnjaka da izraste i zauzme pravilan polozaj u zubnom nizu. Najčešći razlozi za to su nedostatak prostora u zubnom luku i nepravilan polozaj zubne klice. U tim slučajevima može se javiti bol blagog do jakog intenziteta.

Intervencija hirurškog vađenja umnjaka odvija se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Oporavak je individualan i zavisi od mnogo faktora, ali pacijent najčešće može da se vrati svakodnevnim aktivnostima 2 do 3 dana nakon zahvata. Pacijent po završetku operacije dobija odštampano uputstvo kog treba da se pridrzava u procesu oporavka kako bi rana što pre pravilno zarasla. Blag postoperativni otok i bol su normalna pojava koje se ne treba plašiti, uvek ćemo naći rešenje da i to premostimo.

Apikotomija-resekcija vrha korena

Apikotomija je hirurški zahvat kojim se skraćuje vrh korena zuba koji poseduje patološku leziju. Ukratko, postupak se sastoji iz pet faza:

  1. Pravi se rez na sluzokoži i podiže režanj
  2. Polako se uklanja kost kako bi se što bolje prišlo patološkom procesu
  3. Eliminiše se proces u potpunosti, kako ne bi došlo do ponovne pojave(recidiva)
  4. Posebnim instrumentom skraćuje se vrh korena zuba pod uglom 0-45 stepeni
  5. Punjenje kanala korena i zašivanje rane

Intervencija se takođe radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Frenektomija

Frenektomija je postupak kojim se preseca resica koja spaja gornju ili donju usnu sa desnima, kao i resice koja spaja jezik sa podom usne duplje. Indikacije za operaciju se javljaju kod pacijenata svih starosnih dobi, mada se najčešće vrše kod dece(adolescenata).

U slučaju visokog pripoja frenuluma(resice)za desni, može doći do stvaranja velikog razmaka između gornjih jedinica, negativnog uticaja na rast i razvoj prednjih zuba, kao i do poremećaja govora.

Procedura je veoma kratka i jednostavna. Frenulum se preseca i pripaja na odgovarajuće mesto u lokalnoj anesteziji pod bezbolnim uslovima.

Implantati

Dentalni implantati predstavljaju najprirodniji, i dugoročno najisplativiji način da se zamene izgubljeni zubi. Ugrađuju se na mesto izgubljenog zuba i preuzimaju funkciju koju je zub do momenta njegovog gubitka posedovao. Savremeni dentalni implantati izgradjeni su od titanijuma i njegovih legura.

Nakon ugradnje implantata i određenog perioda zarastanja(3-4 meseca), na ugrađene implantate postavljaju se suprastrukture koje zamenjuju brušeni oblik zuba. Na tako postavljenim supstrukturama postavlja se protetski rad(most ili krunica).